Geschiedenis cacao Ecuador

Hoge kwaliteit cacao Ecuador
In 1890 was Ecuador wereldwijd de grootste cacaoproducent van de wereld. Van 1870 tot 1940 was er het tijdperk Gran Cacao. Het zwaardtepunt lag bij de rivier Guayas. Echte cacaosteden waren Baba en Vinces, wat ook wel Paris Chiquito genoemd werd, ofwel het kleine Parijs van de wereld. Dit omdat de eigenaren van de enorme grote cacaoplantages tot de elite behoorden en naar Europa en met name naar Parijs reisde voor vermaak en studie. In Vinces zijn daardoor enorm veel Franse invloeden te zien qua mode, stijl etc. De export ging vanuit Guayaquil.

Zo’n rond 1920 werden er hele oogsten en plantages verwoest door verschillende ziektes als Monilinia en Witch Broom. De productie liep met zo’n 30% terug. Tevens heerste er de 1e Wereldoorlog, waardoor er weinig transportmiddelen waren en de wereldeconomie op een absolute dieptepunt lag. In Ecuador zelf was er ook een crisis.

Men ging naar andere inkomstbronnen zoeken, zoals olie, bananen, veeteelt en garnalen. Daarnaast ging de overheid zich toeleggen op het ontwikkelen van een cacaoras, dat meer resistent is tegen deze ziektes: de CCN-51. Echter deze CCN-51 heeft niet zo veel smaak als de oorspronkelijke cacaoras van Ecuador.

Dat is de reden dat begin van deze eeuw vele cacaoboeren met hulp van de Ecuadoriaanse overheid, landbouwkundige universiteiten en associaties weer begonnen zijn om de oorspronkelijke cacaoplanten te gaan telen, vaak wel geënt op cacaorassen die beter bestand zijn tegen allerlei ziektes.

Cacaoplantage in Ecuador in 1903

Cacaoplantage in Ecuador in 1903

Verschillende namen
Kwaliteit cacao uit Ecuador wordt cacao Nacional of cacao Arriba genoemd. Nacional (vertaald: nationaal) vanwege zijn Ecuadoriaanse oorsprong, is alle cacao dat diep geworteld is in Ecuador. Cacao Nacional wordt als een echte genetische cacaoras gezien. De naam Arriba (vertaald: boven) is vanwege de ligging boven de Guayas rivieren. Cacao Arriba is cacao Nacional, maar cacao Nacional is niet altijd cacao Arriba. Cacao Arriba komt namelijk uit de provincies Manabi, Los Rios en Guayas; uit het stroomgebied van de rivier Guayas, terwijl cacao Nacional tevens uit de Amazone, de provincie Esmeraldas of provincie Pichincha kan komen.

Een enkele keer wordt het Fino de Aroma genoemd. Fino de Aroma betekent fijne aroma en is de benaming voor alle fijne aroma cacaosoorten in de wereld. Echter cacao Nacional en Arriba komen alléén in Ecuador voor. Op deze website zullen wij de benaming  cacao Nacional gebruiken!

Ecuador’s Fine Taste BV © 2015

Pin It on Pinterest