Onderscheid cacao Ecuador

Verschillende soorten cacao
Er bestaan ongeveer 20 bekende cacaorassen, maar er zijn maar liefst honderden hybriden (kruisingen)! Van 4 typen cacaorassen wordt er chocolade gemaakt en dat zijn: Forastero, Criollo, Trinitario en Nacional (Arriba).

– Forastero omvat 90% van alle commerciële cacao. Dit zijn bulk cacaobonen, die in Afrika groeien. De grootste producent van deze bulk cacao is Ivoorkust (West-Afrika) en de tweede grootste producent is Ghana.

– Smaakcacaobonen, zoals de Criollo, Trinitario en Nacional omvatten slechts 5 à 10% van alle commerciële cacao. Deze smaakcacaobonen komen uit  Ecuador, Colombia, Indonesië, Venezuela, Papoea-Nieuw-Guinea, Jamaica, Trinidad en Tobago, Costa Rica, Grenada en enkele Caribische en andere Latijns-Amerikaanse landen.

Cacao Nacional
Cacao Nacional komt alleen in Ecuador voor en dat maakt cacao Nacional zo bijzonder.

  • Cacao Nacional is fragiel en vatbaar voor ziektes en heeft een moeilijke groei
  • Cacao Nacional heeft een zoete bloemige aroma en bevat weinig bitterheid
  • Cacao Nacional is romig en sterk van smaak
Cacaovruchten Nacional / Arriba

Cacaovruchten Nacional / Arriba

12 Associaties in 12 verschillende cacaogebieden
Ecuador kent 12 verschillende cacao associaties, die elk in een ander gebied van Ecuador gelegen zijn. De cacao van elke associatie heeft zijn eigen specifieke smaakkenmerken.

Samen met het Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (INIAP) en de organisatie Conservación & Desarrollo hebben de 12 cacao associaties een organoleptische analyse programma ontwikkeld. Dit is vertaald in een map met de 12 verschillende cacaogebieden en hun organoleptische karakteristieken. Het project is ontstaan uit de wens van vele cacaoboeren om hun eigen chocolade te kunnen proeven en te analyseren. In plaats van enkel te vertrouwen op rapporten van klanten.

Met behulp van organoleptische analyse van chocolade wordt de toegang tot de markt voor kleinschalige cacaoboeren in Ecuador verbeterd.

INIAP = Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias
Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek
Voor meer informative over INIAP zie: http://www.iniap.gob.ec

INiAP Ecuador

Conservación & Desarrollo (Behoud en ontwikkeling) is een groep van onafhankelijke, non-profit en niet-gouvernementele burgers met als missie: een duurzame ontwikkeling, het bevorderen van rationeel gebruik van natuurlijke hulpbronnen en het verhogen van het publieke bewustzijn over het beheer van de middelen.
Voor meer informatie zie: http://www.ccd.ec

Conservación Y Desarrollo Ecuador

Bijzonder klimaat Ecuador
Ecuador kent enorm veel microklimaten. Je kunt haast wel zeggen, dat tijdens het reizen door Ecuador er elke 10 minuten een ander klimaat heerst! Dit komt door de ligging op de evenaar, door het gigantische Andesgebergte met vulkanen die richting 7 kilometer hoogte gaan en door de ligging aan zee in het westen. En er zijn geen seizoenen, zoals lente, zomer, herfst en winter. Door dit bijzondere klimaat is er ook heel veel diversiteit in één productcategorie, zo zijn er bijvoorbeeld wel 17 soorten citroenen.

Ecuador’s Fine Taste BV © 2015

Pin It on Pinterest